Příběh jedné kávy z Vysočiny
Naše hodnoty i receptura mají dlouhou tradici. Ať je to způsob výběru zrn, pražení, silná chuť kávy, její aroma, její cena… Všechno to začalo před více než 60 lety v Jihlavě. A my děláme vše pro to, abychom tyto dobré tradice zachovali.
Jihlavského závodu se ujímá Tchibo Praha, spol. s r.o. Na způsobu pražení a původním chuťovém profilu se však nemění vůbec nic. Rozhodli jsme se totiž, že v tradici dobré jihlavské kávy budeme pokračovat stůj co stůj.
Balírny obchodu společně s PZO KOOSPOL stanovují závazné směrnice pro pražírny kávy. Vytvořily tím nové standardy pro výběr kávových zrn a výrazně se tak zasloužily o dodržování kvality při výrobě. Výsledkem je mimo jiné i léta stejná poctivá chuť kávy Standard směs.
V Jihlavě otevírají balírnu a pražírnu kávy. Ta je zatím k dostání pod značkou „B“, odvozené od názvu závodu - Balírny obchodu. Právě tehdy ale vznikají základy tradičních hodnot a receptury jihlavské kávy, jak je znáte dnes.
Na poctivou otázku poctivá odpověd
Často se nás ptáte na podrobnější informace o naší kávě, o výrobě, o způsobu pražení apod. A my si moc vážíme, že se o Jihlavanku zajímáte. Zde najdete odpovědi na své nejfrekventovanější dotazy.
Jak si Jihlavanka vede na českém trhu?
Jihlavanka je dlouhodobě nejprodávanější značkou pražené kávy v České republice, a to především díky své vyvážené chuti a vůni, jež si oblíbili právě čeští zákazníci. Všem našim zákazníkům děkujeme za přízeň, moc si toho vážíme!
Kdo vlastní značku Jihlavanka?
Značku Jihlavanka vlastní německá rodinná společnost Tchibo. Ta zároveň ve svých závodech vyrábí produkty značky Jihlavanka a je zodpovědná i za distribuci, prodej a propagaci značky v České republice. Společnost Tchibo má v České republice svoji lokální pobočku Tchibo Praha se sídlem v Praze. Logistické centrum a sklady kávy jsou umístěny v Jihlavě.
Kde se vyrábí Jihlavanka?
Jihlavanka vzniká ve dvou ze tří pražíren firmy Tchibo. Zrnkovou Jihlavanku Café Arabica, Espresso a Café Crema pražíme a balíme v německém Hamburku. Všechny mleté a instantní Jihlavanky pak v polském městě Marki nedaleko Varšavy.
Jaké je složení Jihlavanky?
Jihlavanka nabízí několik produktových řad jak pražené, tak instantní kávy, které se liší nejen způsobem přípravy, ale
i složením a způsobem a dobou pražení jednotlivých odrůd.
Pražené kávy:
Jihlavanka Espresso
Složení: převažující podíl Robusty
Jihlavanka Café Crema
Složení: převažující podíl Robusty
Jihlavanka Extra Special
Složení: převažující podíl Arabiky
Jihlavanka Standard Original
Složení: 100% Robusta
Jihlavanka Standard Extra Jemná
Složení: převažující podíl Robusty
Jihlavanka Staročeská
Složení: 100% Robusta.
Jihlavanka Bez Kofeinu
Složení: 100% Arabica.
Instantní kávy:
Jihlavanka Instantní Standard Original: instantní 100% pražená káva – Robusta 100%
Jihlavanka Instantní Crema: instantní 100% pražená káva – Robusta 100%
Odkud pocházejí kávová zrna určená pro Jihlavanku?
Zrna pro Jihlavanku nakupujeme na různých místech světa tak, abychom udrželi jak kvalitu, tak chuťový a aromatický profil jednotlivých káv. Nejčastěji to je Vietnam (káva typu Robusta) a Brazílie (káva typu Arabica).
Jaká je technologie výroby Jihlavanky?
Kávová zrna pro kávu Jihlavanka se praží moderním tzv. RFB způsobem pražení. Jedná se o pražení horkým vzduchem (po dobu 2-3 minut při teplotě 200–240 stupňů Celsia).
Pražička obsahuje dvě komory. V pražicí komoře se zrna cirkulujícím horkým vzduchem otáčejí a díky tomu se rovnoměrně a důkladně propraží každé jednotlivé zrnko. Rychlý vzestup teploty napomáhá v zrnku uzamknout vysokou komplexitu chutí a vůní. Kávy pražené horkým vzduchem obsahují žádoucí kyselé a hořké substance a také plnější tělo. V chladicí komoře se káva působením chladného cirkulujícího vzduchu rychle zchladí. Tento krok je velmi důležitý pro zachování požadovaného chuťového profilu.
Společnost Tchibo používá takzvané oddělené pražení, kdy praží zvlášť různé odrůdy káv a kávy z různých oblastí a až poté je míchá a vytváří konečné směsi. Ačkoliv je tento způsob nakládání se zrny zdlouhavější, díky němu se nám daří v kávových zrnech rozvinout jejich ideální chuťové vlastnosti.
Proč se Jihlavanka jmenuje Jihlavanka, když ji pražíte mimo ČR?
Název Jihlavanka vznikl v roce 1993. V roce 2005, kdy došlo k přesunu výroby nejdříve do Vídně a poté do polského Marki a německého Hamburku (kde dnes pražíme a balíme veškerou zrnkovou Jihlavanku), byla Jihlavanka již zavedenou a oblíbenou značkou.
Měnit název zavedené značky by z hlediska firmy i zákazníků nebylo moudré, a navíc to ani nebylo nutné. Pro spotřebitele se přesunem výroby v roce 2005 nic nezměnilo. Je všeobecně známé, že káva jako zemědělská plodina nemůže být pěstována v Evropě ani v Čechách. To, co představuje specifické požadavky v národních chutích a zvyklostech, je výběr vhodných odrůd, způsob pražení a míchání druhů kávy.
Kávu Jihlavanka tedy necharakterizuje místo výroby, ale výběr zrn, receptura a technologie pražení, které vyvinula právě společnost Tchibo a které se od doby zavedení značky nezměnily.
Pokud vás zajímá cokoli dalšího, napište nám skrze kontaktní
formulář nebo naši facebookovou stránku www.facebook.com/PoctivaKava.
Moc rádi vám zodpovíme jakékoli dotazy.
Kontakt
Jak připravit kafe v moka konvičce
Moka konvičku rozmontujte na 3 díly. Ne víc…
Spodní část naplňte těsně pod ventil vodou,
do filtru nasypte mletou kávu (nestlačujte, jen prstem zarovnejte),
zašroubujte vrchní část a šup s tím na sporák.
Za chvíli začne kafe vytékat do vrchní části konvičky (něco mezi zázrakem a fyzikou…).
Jakmile přestane, je hotovo. Až tak je to jednoduché.
Tak ať vám chutná.
Jak připravit filtrované kafe
Nejdřív se ujistěte, že máte všechno:
- Namletá káva
- Voda
- Papírový filtr
- Dripper (takový trychtýř s honosným názvem…) nebo překapávač
Uvařenou vodou nejdřív naprázdno prolijte papírový filtr v dripperu, ať se odplaví jeho chuť.
Jihlavanka nemá chutnat po papíru…
Vodu nechte asi 30 sekund vychladnout.
Do filtru nasypte mletou kávu (asi 3 vrchovaté lžičky na 1 hrnek)
a zalijte ji zatím jen tak, aby se namočila a uvolnila aroma. Tak ji nechte asi půl minuty.
Potom začněte pěkně pomalu krouživými pohyby dolévat zbytek.
Počkejte, až proteče poslední kapka…, a je hotovo.
Pauza na kafe může začít.
Jak připravit kafe ve french pressu
Jakmile uvaříte vodu, nechte ji asi půl minuty odstát a vychladnout.
Nasypte do french pressu mletou kávu (přibližně dvě vrchovaté lžičky na hrnek kafe)
a zalijte ji nejdřív jen tak, aby byla těsně ponořená a uvolnila aroma.
Po 30 sekundách netrpělivého čekání dolijte zbytek vody… a počkejte další 3–4 minuty.
Pořádné kafe není pro netrpělivé…
Pomalu stlačte filtr až na dno a můžete nalévat.
Pěknou pauzu přejeme.
Jak připravit pořádné espresso
Tohle není žádná věda…
Nejdřív pořádně vyčistěte páku kávovaru.
Pak ji naplňte mletou kávou,
pěkně silou upěchujte
a extrahujte přesně 30 ml kafe pod stabilním tlakem (prostě zmáčkněte správné tlačítko).
Espresso bychom tedy měli.
A teď jak z něj vykouzlit to ostatní:
- Když espresso nalijete do mléka, dostanete latte macchiato.
- Dejte na něj trochu mléčné pěny a máte espresso macchiato.
- Nebo do něj nalijte mléko i s pěnou a stvoříte cappuccino.
Dejte vědět, jak vám chutnalo.
Jak připravit pořádného turka
Nasypat kávu do hrnku a zalít vodou… no ne?
Je fakt, že učit vás dělat turka je jako učit orla létat. Ale pár tipů pro vás přece jen máme.
Uvařenou vodu nechte alespoň 30 sekund odstát. I pražená káva se dá pořád ještě spálit (navíc vodou).
Kávu zalijte nejdřív jen do třetiny, aby se uvolnilo aroma. Nechte ho asi půl minuty pracovat a až potom dolijte zbytek.
Zamíchejte, počkejte 3–4 minuty a máte hotovo.
Poctivý český turek je na světě.
A probudí vás lépe než facka od zedníka.
Tak si nenechte od nikoho namluvit, že je na něm něco špatně.