Jaká je technologie výroby Jihlavanky?

Kávová zrna pro kávu Jihlavanka se praží moderním tzv. RFB způsobem pražení. Jedná se o pražení horkým vzduchem (po dobu 2-3 minut při teplotě 200–240 stupňů Celsia).

Pražička obsahuje dvě komory. V pražicí komoře se zrna cirkulujícím horkým vzduchem otáčejí a díky tomu se rovnoměrně a důkladně propraží každé jednotlivé zrnko. Rychlý vzestup teploty napomáhá v zrnku uzamknout vysokou komplexitu chutí a vůní. Kávy pražené horkým vzduchem obsahují žádoucí kyselé a hořké substance a také plnější tělo. V chladicí komoře se káva působením chladného cirkulujícího vzduchu rychle zchladí. Tento krok je velmi důležitý pro zachování požadovaného chuťového profilu.

Společnost Tchibo používá takzvané oddělené pražení, kdy praží zvlášť různé odrůdy káv a kávy z různých oblastí a až poté je míchá a vytváří konečné směsi. Ačkoliv je tento způsob nakládání se zrny zdlouhavější, díky němu se nám daří v kávových zrnech rozvinout jejich ideální chuťové vlastnosti.